Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün çıngıçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak mevsuk, esnek ve ötümlü bir kuruluşda olmalı, doğru bir aromaya ve düzgün yanmayı katkısızlayacak huzurıcı özelliğe malik olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede sarılmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan düntir. Bu dile de Latince “pürus” (saf münezzeh katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk öğün TDK sözlüğünün 1955 yılındaki yumruksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde berenarı yüksek oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en uz purolar olarak nitelendirilseler de birşu denli bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro içerken en ilgi etmesi gerekilen şey hakikat bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet hakikat bir nemde değil ise purolarınız ne kadar birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız lezzet yada tatlılık maalesef kategorik hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. tam hıfız ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve içime anık tasarruf etmek içindir. Yayımcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dönem mefkûre rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Evet mefkûre puro rutubet değerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri beyninde içilen bir puro mefkûre rutubet değerlerinde içiliyor akseptans edilebilir. Kimine gereğince %65 az yada %75 çok muş kabilinden görülsede gerçekte bu rutubet değerleri de kimisine gereğince gayet oranlı ve içilebilir en eksiksiz değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi rutubet değerlerinde purodan lezzet almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken gayrı bir nefer bu rutubet değerinin puroya yazık edilen bir valör olduğunu ve katiyen içilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi müstelzim şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla baş başa bu %10 luk rutubet nüansı beyninde gidip gelmeden daima aynı rutubet değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değçalışmaimi purolarına zarar verebilir. Böyle bir varyasyon yapacaksanız bunu olabilir evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet rutubet değerlerinden bahsettiğimize gereğince bu rutubet değerleri neyi değçalışmatirmektedir diyerek soracak olursanız kısaca izah etmek gerekir ise puro da rutubet değeri arttıkça purodan allıkınan aroma artar, kötü azalır ve içimi zorlaşır, rutubet değeri azaldıkça kötü artar, içimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde ara vermek istiyorsanız buna dönem ve deneyim ile karar vereceksiniz. Size sima en uz valör bu ve bu değerde içmelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine encam olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içerisine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız şey ortalama 6 kamer içerisinde çalışmalevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 rutubet tevdi üzerine kurulu bu mekanizma sıcaklıktan özgür olmadığı için mukannen bir dönem içerisinde sıcaklarda rutubet peşışı yada soğuklarda humidor içre rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu suret bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir evetğunca şu denli alev değçalışmaimi olmayan ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 rutubet değeri sahip olmak için dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu valör iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek zeminı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. şayet derdiniz yüksek rutubet olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dönem gayrı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki kez haznesindeki üstteki bir fan etkiı ile humidor içerisine dağıtılır ve rutubet in kalıcı ayarlanan rutubet seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çallıkışmakta ve maksut rutubet değeri gelmesi iile baş başa yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek için en uz şık olarak hakkındamıza çıkmaktadır.
En on çısoy son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem rutubet ittihaz hem rutubet tevdi özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya kafalamıştır. Tün gün yada zaman geçişleri esnasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde yüksek rutubet değerlerinde çift taraflı çallıkışarak sabit bir rutubet değeri katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tam puroların aynı nemde ve henüz katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.